Monday, February 15, 2010

Kuruskan badan.Tak payah tipu diri sendiri lagi!




Kembali kepada masalah biasa. masalah kegemukan. aku nak share lagi bende2 yang dapat membantu rakan2 senasib aku untuk merubah hidup kamu semua dgn tenang dan berjaya.

Dulu aku pun gemuk..and aku sgt tahu bagaimana perasaan nyer bila menjadi gemuk. SANGAT TAHU. ok. Pernyataan yang selalu di jawab oleh aku bile orang tanye pasal kenapa aku tak nak diet :

1. Biarlah aku selesa mcm ni.
2. Ok pe gemuk.comel jek.
3. Gemuk pun tak per, yang penting aku yakin dgn diri aku sendiri.
4. PI lantak lah orang nak kate aku. aku nak gemuk suke hati aku lah.
5. aku gemuk pun ade ramai gak yang sayang kat aku.
dan byk lagi.... kepada yg besar2 tuh..btul kan? ini yg korang jawab konon2 ikhlas dari hati kite..padehal..

kite tak pernah rase selesa mase gemuk. Panas lah. Baju takde size. nak duduk kat panggung wayang pun susah. nak tumpang krete orang pun takut...suspuension rosak nanti katenyer (pernah terjadi kepada aku)...
Sebab ape? sebab korang takde semangat and tak tau cam mane nak kurus..sebab korang rase makanan adalah bende yg paling berharge untuk korang tinggalkan...

Aku tau sumer yg gemuk tuh sebenarnye bukan tak nak kurus, cume rase bende tu mustahil... kalo dah berat cecah ratusan, mana mungkin nak kurus balik...
tapi aku nak cakap siket...

NAK KURUS TAK MUSTAHIL!!!!! kite boleh kurus. biar lantak orang perli kite diet ke hape... kite adalah kite..

bile bdn dah normal. boleh masuk kedai baju smbil mintak size (dulu tak leh). boleh buat presentation dpn orang dgn keadaan yakin. mintak interview kerja dgn fashion tip top. bersosial dgn orang tanpa keadaan malu.

and aku nak nasihatkan kawan2 semua. sila lah tgk cermin and tgk apa yg anda nak...
boleh comment aku and aku akan ajar korang ape yg aku mampu..aku tak jual ape2 au...natural nyer care die..aku gi nasihat jerlah boleh..


AKu dulu

Berat - 12O kg
size seluar - 46
size baju - xxxl

sekarang

berat - 79 kg
size seluar - 33
size baju - m

come on guys! FB aku : izzat zin


4 comments:

Muiz said...

caya lah bro ...boleh jd personal trainer after this hehhehe

Anonymous said...

saya tau cam ner kawan saya ni diet...even saya kurus tp sy tau perasaan org gemuk....tp bila environment mereka dkelilingi ngn orng2 kurus...(boleh pakai baju comei2)....mereka akan cuba tuk menguruskan badan...atleast mereka sgt confident ngn lelemak dh ade...if like dat....for me ok la...bile u confident org yg sekeling tgok kamu pun berasa selesa n sgt confident jgak apabila bersama kamu...

DIET?? periiiiiiittttt sgt perit ...am i rite?? sori sbb diet x pnah ada dlm kamus hidup sy...sbb sy memerlukan gizi yg seimbang dn makanan yg byk supaya yg tidak lebih jerangkong!!!
ok berbalik pd diet??? bosan nyer nk diet...mkn tu x boleh...mkn ni pun x boleh....tp ape kan daya rezeki tuhan dh beri pada kamu melimpah ruah...redha jer la....sbb tu la kamu gemuk...
sooo....anggap la demi kesihatan kamu kene berdiet...
ishhh bygkan umo yg muda ttapi mempunyai masalah obisiti, blood preasure,gaout la....byk nikmat didunia ni akn putus slpas doctor declare penyakit kamu...

rakan2 yg gemuk....berdiet la...secara bersungguh2...dn mulakan amalan cara hidup yg sihat....

waaachaa!!!

ADA donlyonecuties-

Anonymous said...

saya tau cam ner kawan saya ni diet...even saya kurus tp sy tau perasaan org gemuk....tp bila environment mereka dkelilingi ngn orng2 kurus...(boleh pakai baju comei2)....mereka akan cuba tuk menguruskan badan...atleast mereka sgt confident ngn lelemak dh ade...if like dat....for me ok la...bile u confident org yg sekeling tgok kamu pun berasa selesa n sgt confident jgak apabila bersama kamu...

DIET?? periiiiiiittttt sgt perit ...am i rite?? sori sbb diet x pnah ada dlm kamus hidup sy...sbb sy memerlukan gizi yg seimbang dn makanan yg byk supaya yg tidak lebih jerangkong!!!
ok berbalik pd diet??? bosan nyer nk diet...mkn tu x boleh...mkn ni pun x boleh....tp ape kan daya rezeki tuhan dh beri pada kamu melimpah ruah...redha jer la....sbb tu la kamu gemuk...
sooo....anggap la demi kesihatan kamu kene berdiet...
ishhh bygkan umo yg muda ttapi mempunyai masalah obisiti, blood preasure,gaout la....byk nikmat didunia ni akn putus slpas doctor declare penyakit kamu...

rakan2 yg gemuk....berdiet la...secara bersungguh2...dn mulakan amalan cara hidup yg sihat....

waaachaa!!!

ADA donlyonecuties-

godia karemo said...

bob...mcm mn nk diet neh?
kau jelas kan aku gemuk..
skrg aku gemuk ckit dari dl..
how???