Sunday, November 23, 2008

Macam ni baru boleh kurus!

Atas - Aku Dulu
Bawah- Aku Skang(kanan)


Aku ader terbace dalam satu blog kawan aku nih. Cara2 macam mane nak kurangkan berat badan. Tapi serius beb, korang raser bende2 yang internet tulis tuk turunkan berat badan ni summer berkesan ker? Takder nyer.. kalo stakat bacer and ikot sket2 takkan berkesan punyer la…. Tips yang diberi oleh mat saleh2 tuh kebnyakannye untuk org yg dah kurus nak lansingkan badan dorang, not for people yang gemuk kuruskan badan mereka… aku tau la beb.. I ve try so many things and the only diet regime yang working adelah diet regime yang aku reka sendiri menggunakan ketabahan my heart nih.

Aku ader tulis satu blog pasal all those tips yang aku gune.. Time aku tulis blog tuh berat aku 120kg turun kepada 100kg dalam 3 bulan…. Time tu July if im not mistaken, but skarang dah bulan November ..berat aku skang dah turun jadik 86 kg…Walalala tak?..walala kan!... Aku bukan nak berlagak ker aper.. tp aku just nak korang jadikkan aku ni contoh.. tunjuk kat org ramai,sedara mara, kawan2,kroni and musuh2 kiter yang kiter pun boleh bergaya macam dorang.. dulu aku pakai baju size XXXL skang aku dah boleh masuk size L.. Size M pun boleh.. Dulu Suar aku pakai size 46 skang aku dah pakai size 36, dah boleh pegi shopping beb!......

Zamel, sory beb.. aku terpakse amik siket information dalam blog ko.. sorry k?

OK. Bandingkan Tips aku ngan tips yang Org putih ni reka! Enjoy

JANGAN BERLAPAR- TIps yang saper2 ntah reka...


Makanan memberi kita tenaga dan bila kita menggunakan tenaga kurang dari apa yang kita ambil, tubuh akan terkejut. Tubuh akan mula membakar 'muscle'(otot) untuk menggantikan makanan. Ini menyebabkan kadar metabolisma tubuh menjadi rendah. Bila anda tidak tahan berlapar, pada kebiasanya anda akan makan dengan lebih banyak. Pada masa ini, walaupun tahap pengambilan makanan anda telah kembali ke paras normal, tetapi metabolisma tubuh masih lagi rendah. Ini menyebabkan ia tidak membakar kalori pada tahap yang sama lagi

Blamethedevil said :
Kalo diikutkan science punyer ayat kat atas tuh mmg perghh.. giler btol la.. tp.. aku dpt reduce weight ni pun sebab aku berlapar.Saper kater kalo berlapar tak leh kurus. Mmg la kiter hungry kiter akan terase nak makan byk, tp kalo makan byk kiter boleh kurus ker ? tak boleh punyer…so biler dah berlapar and tak makan, lemak2 kiter akan terbakar ngan sendirinya. Jangan duk risau pasal tenaga sebab lemak org2 gemuk macam kite nih mmg dah byk tak luak nyer kalo die bakar lemak kiter...aku ni penah tak makan tiga hari and guess what ? Sminggu aku trun 4 kilo..mmg dgrnyer macam tak sehat tp trun beb !

Yang satu ni jer la aku komplen.. tp yang laen2 tu pun jgn diikutkan sgt. Kita yang nak kurus. Bukan dorang, dorang tulis buku sbab nak buat duit...k

Nak kurus ?
1. Jgn makan nasi dgn lauk2 nya skali ! makan quaker oat ! Tahan lapar
2. Timbang berat hari2! – baru korang tau berat korang macam mana..biler berat tak trun gak br korang akan brusaha nak turnkan berat tuh smpai satu hari korang akan nampak yg berat korang dah trun.
3. Berjoggingla bile ade mase..kalo malas pun tak per..tahan jek lapar tuh..
4. Uji diri sendiri tuk tahan makan. Contohnyer..pegi Pasar malam ngan kawan tp jgn beli aper2.. balik umah makan Quaker Oat biorpun kawan2 makan macam2 makanan.ingat!. dorang dah kurus.
5.Biler korang makan, ingat yang aper korang makan tu sume akan menjadi lemak dalam perut.


Byk lagi nak tulis nih tp penat.. kalo korang ader aper2 nak tanyer.. comment kat aku..aku akan jawab balik… ok?

22 comments:

ShE-iS-Me said...

aizat....
Kenai g x???
hng da Kurus nOO
Hebat r Hng nIe

Anonymous said...

betul kwn2..
ini bukan edit photoshop

Anonymous said...

xpercaya..xpercaya..
klu stakat mkn quaker oat pun..
xkan la secepat nie..
ni mesti ada rahsia lain..

isq.apachie

Anonymous said...

best jgk ko nye idea 2..
sblm ni mmg aku de mkn oat je..tp xthn siot..tp utk mlm n pg aku rs bleh..
tp tghr susah la skit..
tp ko xbosan ke tiap ari mkn bende yg same je?..

godia karemo said...

aiseyman
leh kurus gak kau eyk..
mcm tak cayer
tapi hakikat l kan.....

Anonymous said...

aizat aka bob...ermmm...Wow!! marvelous!!!hehehhe...memang2 n sememangnyer dia dah kurus...memang xtraordinary tau!klu ade sesape yg ckp dia ade amik drug aku akn menyangkalnyer!!!klu sesape nk kurus kene la btul2 ttp kan at!!no la asyik ckp nk kurus jerr tp still makan sampai pinggan licin...hehehe...klu x nk perut memboroi after dh kurus...after wake up tdo tu wat la seat up amalkan tiap2 ari...minum air suam byk2 tiap pg...g mamak pls stop order "teh tarik"...pas ni order air suam jer...bkn kedekut or wat tp serius air brais n gas membuatkan kta lemah bdn n buncit...serius...!! so MD n kak ngah tunggu ape lagi???heheh...jdkan BOB contoh terbaek anda!!Congratulations BOB!!! ...ADA...("_")

miss aina said...

congrat's bob..huhu

Sankai said...

just dropping by.

hmm.. believe it or not,
but i think ur cuter with the flab and the oversize love-handle. In other words, you look better when ur fat.

just an unwanted opinion.

Cheers,

secret box said...

hahaha.... bob is that really u??
bgus ar...
huhuhu....
aku nak try follow...

go bob!

adieha said...

wah. extreme nye cara ko nak kurus. aku jd kurus pon tak seteruk tu. maneleh mkn quaker oat ari2. zat dr mknn lain tade la.

aduhai. there's a way. a healthy way. and i know the right way.

my progres on losing weight:
from 73 -> 55 kg in 10 months.
loss 18 kg + 32.3".

boleh view kat sini. ade tips, etc.
http://myh3rbalif3.blogspot.com

Anonymous said...

bob....
aku nie ira...
mgkin ko lupe...
ira yg slalu ngn pot 2...hehehe
cm xcayer je ko kurus...
ikut jejak pillai ker??
congrt la....

Anonymous said...

hye beb.....
u nye diet tu mmg leh buat kurus...
i pun diet cm tu gak..
mmg 1 week atleast leh turun 3kg..
i just abik protein aje....
xsentuh lgsg nasi,biskut,mee,cake,sugar,roti...
pape pn kene kuat iman n kene thn lapar la....
kalo tak x kan jd...elak kan mkn luar...
congrats...

Hafriz said...

salam bro...fuh kurus seh..smart..bole bg tau cara pemakanan utk kurus ni..pagi petang malam makan ape eh..malam mungkin x makan la..hmmm...aku ni malas jog ptg2 tu ade la men bola tu pon seminggu 2-3 kali..hahaha

Anonymous said...

askum....tgah diet juga..tapi saya tak mkn oat ganti ngn nestum boleh tak?sebb kalo oat memg tak larat nk mkn rasa tawar sgt..

Anonymous said...

hye...saya tgh diet gak ni..mkn biskut oat hari2,,....x mkn nasi..leh ke

blamethedevil said...

boleh jek....tuk permulaan boleh..tp lame2 sgt camtuh tak boleh....

pegi blog nih..

www.maribuanglemak.blogspot.com

Anonymous said...

nak share kat cni...aku ni xsuka makan oat sebenarnye,muak...tp aku try makan oat ngan cara yg lain,milo ais 1 cawan tambah ngan oat 5 sudu,blend sekejap.sedap wehh,tambah ais ckit.lg sedapp,dgn cara ni je aku blh diet ngan oat,klau x mmg x larat nak makan oat....try k....

memek said...

utk mlm minum jus buah-buahan blend dengan 2 sudu besar oats sekali dan minum dengan serabut buahan sekali tanpa perah. pakailah straw besar tu.ini penting untuk fibre. selamat menguruskan badan.

eyka said...

kalau muak mkan oat kan.. buat oat+susu pekat 1/2 sudu+kurma.. pergghhh.. sedap sangat

Izzat Zin said...

itulah... tapi kalau betul2 nak kurus. makan oat kosong. tapi mmg nak muntah la kalau makan hari2 :P

Eyka eyrieyqa said...

yeahh! also like me =)
seriously memang cpat kurus..=)

Eyka eyrieyqa said...

yeahh! also like me =)
seriously memang cpat kurus..=)